Solidariteit, veel meer dan een motto

Saphia Gaumet I Guinée : solidariteit, veel meer dan een motto

Saphia Gaumet, Junior Experte Tewerkstelling voor Enabel in Conakry, heeft met een collectief van vijf jonge Guinese vrouwen het solidariteitsinitiatief ‘Covid-19 Guinea Relief’ opgericht. De doelstelling is de bevolking te sensibiliseren en uit te rusten in de strijd tegen de verspreiding van het virus in haar geboorteland Guinée. Sinds half april gaan ze regelmatig langs in de achtergestelde wijken van Conakry om de hygiënische omstandigheden te verbeteren. Dat doen ze door sanitaire kits met zeep, ontsmettingsmiddelen en emmers met kraantjes te verdelen.

"Al is isolatie een van de beste manieren om de verspreiding van het virus tegen te gaan, dat is een privilege dat mijn landgenoten in Guinée zich niet kunnen permitteren”, legt Saphia uit. “Daarom bieden we hen ook een voedingskit aan met onbederfelijke etenswaren (rijst, suiker, water, poedermelk, enz). Zo kunnen ze beter de avondklok en lockdownmaatregelen respecteren.”

Daarnaast hebben ze een fondsenwerving opgezet en 3000 mondmaskers besteld die voldoen aan de gezondheidsnormen, om deze aan de bevolking uit te delen. Dit sluit aan bij de inspanningen van de regering die het dragen van een mondmasker verplicht maar de conformiteit van de maskers die op de markt zijn, niet garandeert. Op deze manier ondersteunen de vrouwen ook de lokale ondernemers: ze werken voor de productie van deze maskers immers samen met een vrouwencollectief.

In Guinée is solidariteit veel meer dan een motto”, besluit Saphia.