Héloïse, Burgerlijk Ingenieur

Héloïse, Burgerlijk Ingenieur

Rwanda

« In een technische sector moet je als vrouw je mannetje kunnen staan »

Héloïse Dubois is Junior Expert in een elektrificatieproject op het platteland dat beheerd wordt door Enabel. Ze is daar al snel aan de slag gegaan bij het WIRE-project (Women in Rwandan Energy Network) om te werken aan de promotie van vrouwen in de energiesector.

Onderstaand interview werd afgenomen door Oriane Renette, freelance journaliste voor het tijdschrift ‘Imagine Demain le monde’ (exemplarar n°137, gepubliceerd in februari 2020). We zetten haar werk in de schijnwerpers op de Internationale Vrouwendag van 8 maart.  

Héloise avec les bénéficiaires

"Ik werk in Rwanda in een elektrificatieproject op het platteland dat beheerd wordt door Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap. Ik geef technische ondersteuning, van evaluatie tot uitvoering van projecten, en ik doe de monitoring en evaluatie ter plaatse. Het is een zeer toffe job, omdat je met de doelgroep kunt communiceren en kunt zien hoe het project een verschil maakt voor de mensen op het platteland.” 

Als jonge vrouw was het heel moeilijk om in een technische sector te beginnen waar alleen mannen werken, omdat ze je niet meteen vertrouwen. Het is moeilijk om een plaats voor jezelf te veroveren en erkenning te krijgen voor je werk. Aan de andere kant geeft het feit dat je een vrouwelijke ingenieur bent je ook een zekere macht. Door mijn voorbeeld zien andere vrouwen in dat ze ook in deze "sector kunnen werken.”

Ik heb besloten me aan te sluiten bij het WIRE-project (Women in Rwandan Energy Network) dat tot doel heeft vrouwen in de energiesector te promoten. We voeren actie op verschillende manieren, in technische scholen en bieden stages aan vrouwelijke studenten aan. WIRE ontwikkelt ook gendermainstreaming in partnerbedrijven, d.w.z. dat ze de vrouwen promoten, met name via aanwervingen. Verder heeft het als doel om een beleid voor seksuele intimidatie in te voeren. Maar WIRE is ook een netwerk van vrouwen in de energiesector. Een groep die het mogelijk maakt om werkaanbiedingen, evenementen ... te delen en zo elkaar te helpen. Het is voor mij belangrijk om andere vrouwen op deze technische gebieden te steunen. Ja, waarom zou de energiesector moeten worden gedomineerd door mannen? Daar is geen reden voor. Technisch gezien zijn vrouwen net zo efficiënt, we hebben hetzelfde diploma en we hebben andere kwaliteiten. We kunnen de energiesector veranderen. Vrouwen hebben een grote rol te spelen in de (energetische, ecologische, sociale ...) transitie, maar dat niet alleen. Want als vrouwen hebben we nog steeds mannen nodig. In een samenleving die nog steeds patriarchaal is, kunnen we het systeem niet veranderen als de mannen ons niet steunen. Het is tijd om dat te veranderen. 

 

 "Vrouwen zijn lange tijd gedomineerd en gekleineerd, en mochten zich uitsluitend wijden aan bepaalde taken die de maatschappij hen toewees en toestond. We beginnen het systeem – waar we het niet mee eens zijn – te veranderen.  Ik heb het gevoel dat vrouwen, maar ook jongeren, meer geïnteresseerd zijn om de grenzen te verleggen.”